Krajané v Rumunsku: Velký Perek

rumunsko2(ČB 10/2018) Češi přišli do Peregu Mare (Velký Perek) v roce 1863. Do rovinatého kraje tehdejšího Rakouska-Uherska přišli z Čáslavska a Přeloučska za půdou a lepšími hospodářskými podmínkami. Od počátku až do současnosti spojuje Čechy v Pereku kromě jazyka vyznání k reformované církvi. Již velmi záhy po svém příchodu se k bohoslužbám a pobožnostem shromažďovali po domech. Později si postavili školu a kostel.

Poslechněte si článek:

A byl to právě rozmanitý sborový život, který je stmeloval a který je drží pohromadě i nadále.

Velká osobnost Českého reformovaného sboru v Peregu Mare byl český farář Bedřich Dušek. Tento pozoruhodný člověk, nejprve učitel, vystudoval pak dálkově teologickou fakultu v rumunské Kluži. V roce 1944 byl ordinován a kromě let 1950 až 52, kdy byl nasazen na nucené práce, sloužil jako farář na Pereku až do roku 1980. Další mimořádná osobnost sboru je současný kurátor a ordinovaný presbyter Jaroslav Kalouszek. I když nedávno oslavil sedmdesát let, je neustále hybná síla celého sboru i všech Čechů v obci. Káže, křtí, oddává, pohřbívá, chodí na pastorační návštěvy, shání sborové peníze, pravidelně jezdí na farářské kurzy do Prahy a sám rád hosty přijímá a s láskou se o ně stará. Velkou oporu má rovněž ve své manželce Věře, ženě vpravdě statečné, která v noci vstává, aby připravila chutný a vydatný pokrm pro mnoho návštěv z České republiky.

rumunsko4V současné době čítá český reformovaný sbor v Peregu Mare okolo padesáti členů. V místním kostele, který funguje od roku 1960, se bohoslužby konají každou neděli. Kromě Jaroslava Kalouszka se o sbor svědomitě stará Tibor Tobias, maďarský farář z Peregu Mic (Malý Perek) z „Reformované církve v Rumunsku“. Sbor má kromě kostela ještě sborový dům, kde se po každých bohoslužbách koná malé posezení u kávy a čaje. Ve sborovém domě se v posledních letech provedly opravy střechy a elektroinstalace, nedávno se také vybudovala nová koupelna se záchodem. Sborový dům bývá útulnou ubytovnou pro četné návštěvy z České republiky.

muzeum v PereguZ této krajanské komunity pochází například také náš celocírkevní kantor Ladislav Moravetz, s nímž si v tomto čísle můžete přečíst rozhovor.
Partnerským sborem pereckých se v roce 2015 stal sbor Českobratrské církve evangelické v Hodoníně. Setkáváme se pravidelně u nich i u nás.

Pavel Šebesta; foto z archivu autora