Fastenopfer – celocírkevní postní sbírka

DSC_0467(ČB 4/2017) Za spravedlivou Evropu – to je letošní motto postní sbírky, kterou každoročně vyhlašuje Evangelická luterská církev v Bavorsku a jejíž výtěžek směřuje do různých částí světa, tam, kde je potřeba smysluplné podpory. Letos poputují shromážděné prostředky do Českobratrské církve evangelické.

A kam vybrané peníze konkrétně půjdou? Němečtí partneři vybrali čtyři projekty, k jejichž realizaci sbíráme peníze v našich sborech a ohlížíme se po dalších zdrojích financování. Jedná se například o

Poslechněte si článek:

generální opravu a přístavbu sborového domu v Havlíčkově Brodě nebo o opravu sborového domu v Mladé Boleslavi, podpořeno bude také středisko Diakonie ve Vsetíně, a to jeho práce s romskou komunitou a program pro rodiny s dětmi a mládeží v nepříznivé životní situaci.

Celocírkevní postní sbírka byla slavnostně zahájena ve městě Erlangen o prvním březnovém víkendu. V sobotu byly představeny všechny projekty. Zástupci sborů v Havlíčkově Brodě, Přešticích a Mladé Boleslavi ukázali, jak žijí jejich sbory, co všechno dělají a proč potřebují opravit či přebudovat stávající budovy. Pódiové debaty o vizi spravedlivé a milosrdné Evropy se účastnili představitelé české i bavorské církve, univerzity a města Erlangen. Za naši stranu debatovali Pavel Pokorný, člen synodní rady, a Olga Navrátilová, která se pohybuje na akademické půdě Evangelické teologické fakulty. Vedoucí ekumenického oddělení Oliver Engelhardt pověděl něco o naší církvi, čím žijeme a co děláme. Synodní kurátor Vladimír Zikmund a synodní senior Daniel Ženatý zmínili věci, které jim leží na srdci v českém i evropském kontextu a které je na práci pro církev těší. Přítomnost a aktivní vystoupení erlangenského primátora Floriana Janika dokresluje, že celocírkevní postní sbírka bavorské církve je brána vážně celou společností. Program osvěžil pěvecký sbor Echo ze Zlína. Němečtí a čeští účastníci se vzájemně pohostili svíčkovou na smetaně s knedlíkem, franskými koláči a valašskými frgály; došlo i na české pivo nebo stopečku valašské slivovice.

DSC_0495

mládež z Přeštic

Při nedělních bohoslužbách kázal synodní senior Daniel Ženatý, liturgii vedl erlangenský děkan Peter Huschke a o smyslu a cílech postní sbírky promluvil Michael Martin, církevní rada pro ekumenu Bavorské evangelické luterské církve. Zmínil význam prohlášení synodní rady ČCE, které loni zaslala české vládě. Synodní rada v něm vyjádřila hlubokou nespokojenost nad tím, že v politice chybí morální autority, a lidem tak nemá kdo říct, že uprchlíkům je třeba pomáhat, a ne je odmítat. Němečtí evangelíci si váží toho, že čeští evangelíci měli odvahu poukázat na to, že ve společnosti chybí milosrdenství a spravedlnost. A to podle nich platí jak pro českou, tak pro německou společnost. Projekty, na které bude postní sbírka věnována, k milosrdnější a spravedlivější Evropě směřují. O slavnostní vyznění bohoslužeb se postaral opět pěvecký sbor Echo.

Evangelická luterská církev v Bavorsku je jednou z partnerských církví Českobratrské církve evangelické. Obě církve spolupracují zejména v příhraničních oblastech. V minulosti se bavorská strana podílela například na vybudování mateřské školy v Chebu, dlouhodobě také podporuje farářské místo v Mariánských Lázních. Na organizaci postní sbírky se v Bavorsku podílejí další tři církevní organizace: Diakonické dílo, Svaz Martina Luthera a Gustav Adolfské dílo. Doufáme, že díky této sbírce a díky úspěšnému dokončení našich projektů i my k milosrdnější a spravedlivější Evropě přispějeme.

Daniela Ženatá