V Tanzanii je u Boha možné všechno

Daniel Litvan(ČB 4/2017) V tomto krátkém příspěvku vás zavedu do Moravské církve, která je však daleko za hranicemi Moravy. V roce 2014 se mi naskytla příležitost odjet spolu s druhým dobrovolníkem na devět měsíců do Tanzanie pomáhat v projektu Děti Afriky (více informací na www.detiafriky.cz). Cílem naší cesty byla základní škola LEA v malé vesničce Dongobesh.

 Poslechněte si článek:

Bylo by mnoho o čem psát, chtěl bych se ale podělit o jeden zvlášť silný zážitek. Během pobytu jsme měli i několik příležitostí cestovat. Když jsme přijížděli do jednoho města, vítal nás na ukazateli zvláštní nápis: „Kanisa la Moravian“ – přeloženo ze svahilštiny: Moravská církev. Přirozeně to vzbudilo naši zvědavost. O tom, že misionáři Moravských bratří došli až do Afriky, jsem věděl už předtím, nikdy by mě ale nenapadlo, že by se to pro mě mohlo stát reálnou zkušeností. Byl jsem si jist, že se k nim chci podívat, a v neděli jsme se tedy do místního sboru vydali. Navzdory ukazateli najít místo, kde se církev schází, nebylo jednoduché. Za pomoci několika místních lidí jsme se však nakonec na místo dostali. A vzhledem k tomu, že v Tanzanii začíná všechno s určitým zpožděním, dokonce i včas.

Když se někde v Tanzanii objeví běloch, je to obrovské pozdvižení. Když se objeví v neděli v kostele, je jasné, že bude muset ostatním o sobě něco říct. Je to stejné, jako by k nám do sboru přišel zelený mimozemšťan. Divili bychom se, nechápali bychom. Chtěli bychom, aby se představil, aby řekl, odkud přichází a aby nám sdělil nějaké poselství.

LitvanA to je právě situace bělocha na tanzanské bohoslužbě. My jsme však mohli říct, že jsme z Česka, a dokonce právě z Moravy. A to bylo nevšední. Pocit naší hrdosti byl úměrný jejich nadšení. Dokonce kromě fotbalisty Petra Čecha znali Čecha ještě jednoho – věděli, kdo je Jan Hus, a znali střípky historie Jednoty bratrské. I v tomhle zapadlém místě září odkaz křesťanů, kteří berou své poslání vážně.

V Tanzanii je dnes nejpočetnější zastoupení Moravské církve na světě, mají více než 500 tisíc členů. Jak je to možné? U Boha je možné všechno. Je možné, aby na naší Moravě bylo 500 tisíc lidí, kteří půjdou ve stopách Jana Husa a Ježíše Krista?

Z několikahodinové bohoslužby odcházeli povzbuzeni všichni zúčastnění. Místní tím, že Morava skutečně existuje a že tam nějací křesťané žijí. A dva cizinci tím, že u Boha je možné všechno.

text i foto Daniel Litvan
převzato z časopisu Brána, periodika Církve bratrské