Služby, kterými Diakonie pomáhá lidem k samostatnosti

Chráněné dílny 3(ČB 4/2017) Agentura podporovaného zaměstnávání
Služba pro dospělé od 18 do 64 let se zdravotním (tělesným, mentálním, smyslovým, duševním, kombinovaným) postižením. Klient s pracovníkem společně hledají, jaká práce by klienta bavila. Nacvičují potřebné dovednosti, které v zaměstnání bude klient využívat; pracovník pomáhá klientovi zpočátku i na pracovišti.

Poslechněte si článek:


Službu poskytují: Diakonie Litoměřice, Diakonie Vrchlabí

Chráněné a sociálně terapeutické dílny
Služba je určena dospělým s mentálním a kombinovaným postižením. Klienti se učí pracovním návykům a pracovním postupům. Práce je organizována s ohledem na zvláštní podmínky, které lidé s handicapem potřebují. Vedle zhotovování výrobků se klienti mohou Chráněné dílny 4učit uklízet, vařit či třeba pracovat na zahradě. Učí se také pracovat v kolektivu a dodržovat stanovená pravidla.
Službu poskytují: Diakonie Litoměřice (Litoměřice, Terezín), Diakonie Západ (Plzeň), Diakonie Rolnička (Soběslav, Tábor), Diakonie Betlém (Brumovice), Diakonie Střed (Čáslav, Kolín), Diakonie Praha (Stodůlky).

Sociálně terapeutické dílyn (2)Sociální podnikání
Jedná se o pracovní místa pro lidi výrazně znevýhodněné na trhu práce. Služba poskytuje přiměřenou pracovní a psychosociální podporu. Zisk z podnikání je z větší části použit pro další rozvoj sociálního podniku (minimálně 51 %). Diakonie sociální podnikání provozuje nejčastěji v oblasti gastronomie a obchodů s oblečením či obecně zbožím z druhé ruky.
Službu poskytují: Diakonie Litoměřice, Diakonie Západ (Plzeňský kraj), Diakonie Rolnička (Soběslav), Diakonie Valašské Meziříčí.

Sociální rehabilitace
sociální rehabilitaceSlužba je určena dospělým mentálně a kombinovaně postiženým. Klienti se učí dovednostem potřebným k samostatnému životu. Učí se, jak se starat o domácnost, hospodařit s penězi, cestovat do školy či do zaměstnání, nakupovat apod.
Službu poskytují: Diakonie Střed (Čáslav, Kolín), Diakonie Litoměřice, Diakonie Západ (Plzeň), Diakonie Valašské Meziříčí, Diakonie Vrchlabí.

AŠů