(ČB 1/2017) Nový rok je jako pekárna, která umí upéct mnoho dobrých sladkých koláčů, co potěší kdejaký mlsný jazýček. O takovou pekárnu je ale nutno se starat, udržovat její provoz, topit pod kotlem, čistit ji. Pro konečné výrobky je třeba zajistit hodně surovin. Je třeba volit a střídat recepty, abychom se výsledných koláčů nepřejedli. Suroviny a různé ingredience používat rozumně a s rozmyslem, tedy tak, aby chutě k sobě pasovaly a
Poslechněte si článek:
vytvářely v ústech lahodný koncert překvapení a potěšení. Je taky nutno hlídat, abychom koláče nepřipálili. A především je třeba mísit těsto a tvarovat koláčky s láskou. To platí u čehokoliv, co děláme. Protože i pečené bez lásky hořkne na jazyku. A nakonec je úžasné a povzbuzující rozdělit se o upečené koláče s druhými a těšit se tím, jak jim chutná.
Začít nový rok je jako zakousnout se do voňavého a lákavého koláče. Je s tím spojeno mnoho očekávání, touhy po naplnění přání, chuti do toho, co přijde. Anebo ne? Anebo je to spíše strach, zda v koláčku není zapomenutá skořápka, o kterou si vylomím zub? Asi jak pro koho. Přeju vám, ať si na novém roku 2017 bez strachu a obav pochutnáte.
Štěpán Brodský, foto Pavel Capoušek